divendres, 8 d’abril del 2011

TEMA 7 EXPRESSAR EL MÓN, UNA PECULIARITAT HUMANA

1.L'HOME, ANIMAL SIMBÒLIC

1.1.Signes i simbols

Només els éssers humans tenen la capacictat d'expresar el que pensen i senten.
En el llenguatge les paraules son signes es a dir, pot significar per qualcu una cosa diferent.En els sognes podem distingir  el significat i el significant, entre els quals s'estableix una relació  convencional  que anomenem significació o sentit.
A més a més , hi ha signes que remeten a un altre significat ulterior , que està en part manifest i en part ocult en la seva significació inmediata: és tracta dels simbols.
Si de la relació entre el significant i el significat en els signes diem que era convencional, de la relació del símbol amb l'objecte simbolitzat podem dir que també es convencional,  social, cultural.
En virtud de la relació simbolica el món se'ns presenta poblat de símbols que remeten, més enllà dels purs fets, a una significació simbolica.

1.2 L'univers simbòlic 

L'ésser humà estableix una relació peculiar amb el món: el llenguatge i les manifestacions artistiques que produeix l'univers simbòlic o un ordit simbòlic que és el que anomenem comunament món. En l'univers simbòlic que és el món trobam una mescla de experiencies i vivencies, unes de caracter més individual, i unes altres transmeses.
El llenguatge i l'art són dos instruments indispensables per controlar la realitat, perquè contribueixen  en gran mesura a dotar de sentit els objectes del nostre entorn i les nostres propies vivencies entre si i amb les altres persones.

1.3 L'animal fàntastic
Caracteritzem l´ésser humà com a animal racional traduint la formula de Aristòtil: ¨L´home es l´unic animal que té ¨lógos¨ pero l´origen de totes les constunscions humanes és primordialment la raó sino la fantasia o la imaginació d´un animal fantastic, que gaudeix d´una capacitat innovadora per crear perspectives i nficcions. L´ésser humà és un animal capaç de crear fantasies perquè és un animal.

1.4. Raó i fantasia posades en forma.Tot el que hem explicat posa de manifest que més que racionals, som éssers fantàstic, capaços d´anticipar-nos al que ha tingut lloc i també capaços, a partir d´aixó, d´elaborar noves i diferents visions i possibilitats.
Un sistema simbòlic ens permet interpretar-los mitjançant formes lingüistiques, imatges artístiques, ritus religiosos o símbols mítics.
El nostre no és un univers purament fïsic sinó que la nostra vida trnscorre, com hem dit ja anteriorment, en un univers simbòlic, del qual els mites, la religió, la ciències, el llenguatge, l´etica, la política i l´art són elemants constitutius. La raó necessita indispensablement de la fantasia, perque va ser la invenció de símbols que va obrir el camí de l´home cap a la cultura i la civilització.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada